Lahko nemarno obogatite z investiranjem v kriptovalute. Lahko pa tudi izgubite ves svoj denar. Kako sta lahko obe stvari resnični? No, tako kot večina investicij tudi kripto sredstva prinašajo tveganja kot tudi ogromne potencialne koristi. Vendar ni vredno takoj iti na borzo, če ste začetnik – obstajajo tudi drugi, boljši načini delovanja, ki vas jih bom naučil.

Investiranje v kriptovalute … resnica ali izmišljotina

Za začetek si oglejmo nekaj zanimivih vidikov trga kriptovalut in ugotovimo, ali je vredno investirati vanje.

Pri nakupu kriptovalute se lahko izpostavimo nekaterim tveganjem, ki niso tako pogosta na tradicionalnih finančnih trgih. Najhujše tveganje? Hekerji iz darkneta. Tega verjetno ne bomo našli pri nakupu delnic ali obveznic. Borze kriptovalut so občutljive na vdore in druge kriminalne dejavnosti. Te kršitve varnosti so v preteklosti povzročile velike izgube in tisti, ki jim je bila ukradena digitalna valuta, jih niso nikoli več videli. Predstavljajte si, da imate na borznem računu nekaj milijonov dolarjev, nenadoma pa cela borza izgine. In s tem ne morete narediti nič.

Goljufije so tudi pogoste v tej branži. Kriminalci, ki vam obljubljajo bleščeč dobiček, običajno ne morejo izpolniti svojih visokih obljub, ker prepogosto prodajajo zlato norcev in ne legitimnih blockchain projektov. Investitorji, ki kupijo to prevaro, lahko zaradi svoje naivnosti utrpijo velike izgube.

Še več, shranjevanje kriptovalut ni tako preprosto kot shranjevanje delnic ali obveznic. Medtem ko borze olajšajo nakup in prodajo kovancev, veliko ljudi zaradi omenjenega tveganja vdora ne mara shranjevati svojih digitalnih sredstev na borzah.

Kriptovalute so vseeno lahko raj za investitorje. Zakaj? Kljub poročilom o senzacionalnih tržnih nihanjih je resničnost taka, da običajno trgi običajno nihajo le za 1 ali 2% na dan. Takšna nihanja redko vplivajo na portfelj povprečnega investitorja: večina malih investitorjev razmišlja o dolgoročnih obetih. Imate delnice? Držite jih mesece. Mogoče leta. Obveznice lahko držite celo do upokojitve.

Gibanja na trgu kriptovalut so podobna običajnemu trgu, vendar na steroidih. Poglejmo na te statistike:

  • 25. junija 2019 je cena Ethereum znašala 335,10 USD. 16 julija je bil kovanec vreden 205,86 $. To je 40 % padec vrednosti v 21 dneh.
  • 7. februarja 2019 je bil Bitcoin vreden 3451,55 USD. 9 julija je stal 12.647,99 $. To je 3,6-kratna rast v okoli 150 dneh.

Investiranje v kriptovalute zahteva drug sistem prepričanj. Conway to najbolje povzame: “kriptovaluta ni naložba, ampak sistem prepričanj.” Ta osnova vam bo omogočila, da razvijete novo stopnjo tolerance za “zelo nizko” nizko in potencialno “zelo visoko” stopnjo dobička in izgube.

Ne pozabite, da pri investiranju v kripto obstajajo dnevi, ko lahko največji vlagatelji ustvarijo 1 milijon USD dobička, in dnevi, ko lahko izgubite 500.000 USD. Zagotovo ravno to v kripto pritegne tako veliko oseb!

Moj prvi Bitcoin … in kako ga pridobiti

Tako kot pri naložbah se tudi shranjevanje Bitcoinov lahko zdi zapleteno. Bitcoin denarnica ni fizični izdelek, temveč program za shranjevanje in trgovanje z bitcoini. Z drugimi besedami, obstaja kot bančni račun, le da ne morete izbrati “denarja” v nedigitalni obliki in nimate nobenega jamstva, če izgubite sredstva.

Štirje tipi Bitcoin denarnic namizni računalniki, mobilne naprave, spletna mesta in fizična oprema.

V redu, recimo, da smo rešili težavo z denarnico. Kje kupiti kriptovaluto? Ne boste je našli v bankah in na večini krajev, povezanih s standardnimi sredstvi. Kripto ima svoja ločena mesta za trgovanje.

Nekoč so bile popularne borze kriptovalut. Se pa spomnite, kaj sem napisal o varnosti borz? Ravno borze so najpogostejše žrtve napadov in prevar. In to ne kakršnih koli! Najresnejši napad na borzo je povzročil izgube v višini nekaj milijard ameriških dolarjev, zaradi česar je prevara postala ena največjih kraj v zgodovini … toda večinoma so o njej slišali le investicijski navdušenci.

Včasih lahko na spletu ali v velikem mestu najdete menjalnico z velikim Bitcoin znakom. To je stacionarna menjalnica kriptovalut, ki je pogosto povezana z valutno menjalnico. Stacionarne menjalnice, v kateri lahko kupimo samo kriptovaluto, se ne splača odpirati. Spletna menjalnica je veliko bolj udobna možnost, saj celotna operacija poteka prek interneta, ne da bi zapustili dom. Menjalnice manj pogosto napadajo hekerji kot borze, toda … ali menite, da obstajajo še lažji načini za pridobitev virtualnih kovancev?

Ali obstaja kaj lažjega? … sezite po paket

Na začetku vas bom pustil s citatom, potem pa bom prešel na bistvo:

“Finančnega miru se ne da kupiti. To je znanje o tem, kako živeti za manj, da bi lahko namenili denar investiranju. Ne morete zmagati, dokler tega ne storite.”

Kaj lahko potegnemo iz tega? To, da je investiranje znanje in da se je treba učiti skozi investicije. No in da se splača zapravljati manj denarja, ampak to mimogrede.

Kaj pa če bi povezali znanje in investicije? Izkazalo se je, da … je to mogoče. Poleg tega – sredstva za prvo investicijo se lahko prejme skupaj z izobraževalnim paketom. Tako je, dobro ste prebrali – izobraževalnim paketom, kjer poleg znanja delijo denar. Skoraj kot štipendija na fakulteti.

Tak paket vsebuje komplet izobraževanj in drugih materialov, povezanih z investicijami v kriptovalute. Na trgu obstaja veliko izobraževalnih paketov, ampak pozor, to so paketi s kriptovaluto namenjeni predvsem začetnikom, ki se želijo samo vključiti v ta posel in ne vedo, ali bodo investirali v kripto. Tako pa – imajo prvo valuto brezplačno, s paketom. Moram priznati, da sem se ujel za trnek in sem takoj začel preverjati na spletu, ali to ni prevara (vedno tako počnem).

Pobrskal sem po spletu in našel … paket ripple

Pobrskal sem in našel nekaj takega kot Paket Ripple. Priznam, zanimalo me je zaradi kovancev, ne pa izobraževalnega gradiva. Ripple je zelo obetavna kriptovaluta in z veseljem jo prejmem brezplačno.

Paket Ripple je tipičen predstavnik paketov kriptovalut. Ko sem ga naročil, sem materiale prejel zelo hitro. Po hitrem pogledu – so kakovostni in na zanimiv način opisujejo različne vidike investiranja v kripto. Kot sem napisal, je to za začetnike, zato bi moralo biti razumljivo in tudi je.

Presenetilo pa me je, da je po naročilu Paket Ripple prispel na dva načina – po e-pošti in … po tradicionalni pošti. Torej je treba navesti svoj naslov. Ampak ne zahteva se drugih podatkov, tako da je v redu. Aha in ne pričakujte debelih ovojnic ali paketov – večina izobraževalnega gradiva se pošlje na elektronski naslov, naveden ob oddaji naročila. Zagotovo je prednost to, da se lahko svobodno in brez omejitev uporablja materiale za začetniške investitorje, ki jih ponuja paket s kriptovaluto.

Kaj menim o tem … paket ripple in moje mnenje

Vendar pa vas večino najbolj zanima – kaj je z brezplačno kriptovaluto? Na srečo sem dostop do svojega Rippla dobil takoj po prejemu paketa od poštarja. Vseboval je Kartico Ripple (taka papirnata kartica s kodo) in navodila, kako se prijaviti v denarnico.

Žetoni Ripple so shranjeni na zunanjem računu, namen tega pa je zaščita med učenjem osnov investiranja. Jaz tega nisem potreboval in sem takoj izplačal sredstva na osebno kripto-denarnico. Nisem imel težav s tem, da sem stopil v stik in izplačal celoten znesek, ki se je pri meni pojavil skoraj takoj.

Moje mnenje o Paketu Ripple je zato presenetljivo pozitivno. Zamisel o računu, ki ga upravlja posrednik, se morda zdi nenavadna, po drugi strani pa ščiti pred vdori, ker v tem primeru škodo krije posrednik. Tako da – precej dobra igračka za začetnike, če ima nekdo čas in motivacijo.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *